Den nye virkelighed
Ikke alle har bemærket forandringen, men 6. december 2019 trådte Danmark ind i en ny virkelighed.
Det var nemlig aftenen, hvor regeringen vedtog en historisk klimalov, der forpligtede os til at reducere vores drivhusgas-udledninger med 70% per 2030.
”Formentlig den mest ambitiøse klimalov i verden”, sagde klimaminister Dan Jørgensen i den forbindelse. Og netop vigtigheden af international signalværdi kan dårligt overdrives.
Planetens klimasystem fungerer som et internt forbundet hele. CO2-partikler binder varme i atmosfæren ligegyldigt, hvor de udledes. Det gælder altså om at inspirere kineserne i en fart.
På trods af Paris-aftalen fortsætter verdens CO2-udledninger nemlig med at stige. Det lægger pres på virksomheder og privatpersoner, der må komplementere politikernes utilstrækkelige tiltag.
Glæden ved de bredeste skuldre
Global ulighed sænker den politiske proces. Udviklingslande kan nemlig dårligt tilskrives det samme ansvar som vestlige nationer, der i årtier har nydt økonomisk vækst på klimaets regning.
En danskers årlige CO2-aftryk ligger på ca. 17 t/CO2, mens en peruvianers kun når op på 2 t/CO2. Kineserne står for små 8 t/CO2 per person – under halvdelen af danskernes personlige belastning.
Så hvis man tror på alle menneskers lige ret til et værdigt liv på jord, placerer det et særligt ansvar på skuldrene af højtudviklede og stor-udledende lande som Danmark.
Det er os, der må gå forrest med teknologisk innovation. Men teknologi kan ikke redde os alene. Og der er frem for alt ingen garanti for, at teknologiske løsninger vil stå mål med udfordringen.
Ergo: vi danskere skal tilgå vores livstil, vaner og forbrug – i privaten og på arbejdspladsen – med radikal nytænkning. Vi skal forstå vores aftryk, fokusere på det væsentlige og skride til handling.
Gør omstillingsevnen grænseløs
Det må med al sandsynlighed blive et anderledes liv, men deraf ikke nødvendigvis et dårligere liv. Nye værdier opstår, når andre forlades. Godt, at vi er åbne og omstillingskapable!
For at lykkes med gennemgribende CO2-reduktioner må man kende sig selv. Sine begrænsninger. Sit potentiale. Det er her adfærdsdesignet kommer ind i billedet.
Når det handler om at gøre det let at gøre det rigtige, gælder alle kneb. Men selv det rigtige kan gøres forkert, hvis ikke det gøres sammen – som mange, i fællesskab.
Det er derfor alle medarbejdere, og ikke kun ledelsen, der skal arbejde med bæredygtighed.
For som vist under klima-forhandlingerne i Paris, er det mest af alt uligheden, der svækker vores omstillingsevne. Mens sammenhold, mod og nysgerrighed gør den nærmest grænseløs.
Dét er analysen, der driver vores arbejde hos Green Behavior. Og inspirerer os til at tænke omstillingsmodeller helt til ende. Med lige dele fokus og omhu, effekt og samvittighedsfuldhed.
Vi håber at kunne hjælpe jeres grønne omstilling.